Näkymättömät kiittää!

Näkymättömät-hanke on päättynyt 31.5.2018. Hanke kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana, osallistuneet sen toimintaan ja kehitystyöhön. 

Hieno hanke, Näkymättömät – Nuorten digitarinat (ESR 2015 – 2018), opetti meitä toimijoita katsomaan maailmaa uudesta kulmasta ja tarjosi meille erinomaisen mahdollisuuden kuulla ääniä yhteiskunnan reunoilta. Hankkeella on ollut ilo työskennellä laajan toimijajoukon kanssa taitavissa moniammatillisissa verkostoissa. Kiitos tästä mahdollisuudesta kuuluu erityisesti kirjastolaisille, nuorisotoimijoille ja hankeperheelle, mutta myös toteuttajien takana oleville organisaatioille; Turun ja Seinäjoen ammattikorkeakouluille ja Jyväskylän yliopistolle.

Alussa ymmärryksemme nuorten aikuisten (15 – 29-vuotiaat) syrjäytymiseen liittyvästä problematiikasta oli kapea, mutta uskallan väittää, että hanke on kasvattanut meistä asiantuntijoita. Kullekin on kehittynyt oma tulokulma ja yhdessä olemme vielä enemmän: hallitsemme laajasti taidelähtöisiä menetelmiä, tavoitamme nuoria aikuisia ja osaamme kuunnella heitä, meillä on aktiiviset verkostot, tunnemme kirjastojen mahdollisuudet sekä tiedämme kenen puoleen kääntyä, kun oma osaamisemme ei riitä. Näkymättömät-hankkeen ansioista emme enää ole passiivisia kuulijoita, vaan aktiivisia yhteispelaajia osallistamisen kentällä.

Näkymättömät onnistui myös havahduttamaan yleisen kirjaston, tärkeän yhteiskunnan toimijaan, näkemään nuoret ja kohtaamaan heidät. Hanke tarjosi kirjastolaisille koulutusta, työkaluja ja yhteistyöverkostoja sekä areenan, jolla kirjastoammattilaiset voivat tutustua nuoriin aikuisiin. Hankkeen kehittämät Topit-toimintamalli jatkaa elämää konkreettisen verkkokäsikirjan kautta www.kerrotarina.fi. Toivottavasti Topit auttaa luomaan vuorovaikutuksellisia suhteita yhteiskunnassa niin, ettei meillä olisi enää näkymättömiä nuoria aikuisia.

Näkymättömät Nuorten digitarinat näkyville” on Ilona Tanskasen digitarina hankkeesta.

Turussa toukokuun viimeisenä päivänä 2018

Ritva Hyttinen

IMG_20180531_171528_resized_20180531_052418964

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *